אתמול אישר הקבינט הכלכלי את תכנית משרד התשתיות להפיכת הנגב והערבה לאזור בעל עדיפות לאומית לאנרגיות מתחדשות. ערוצי הכלכלה והסביבה כולם דיווחו בשמחה על התוכנית הירוקה והעבירו את המסר המטעה שיצא מממשרד התשתיות כאילו העתיד שלנו ורוד מתמיד, ואנחנו צפויים למגמה חיובית מבחינה זו בעשור הקרוב. לא מני ולא מקצתי.
טוב, אולי מקצתי. אבל קצת קצתי: מעודדים אנרגיות מתחדשות. משום מה שכחו להזכיר שלמרות העידוד, היעד הממשלתי הוא כמעט להכפיל את השימוש בדלקים מחצביים בעשור הקרוב. גם בנתונים ובגרפים שהעביר משרד התשתיות לעיתונות, הועלמה עובדה בסיסית זו. אם יורשה לי להישאר בסדרי גודל, כיום גודל שוק האנרגיה הישראלית הוא כעשרה ג'יגה ואט (שהם כעשרה מיליון קילוואט), היעד לשנת 2020 הוא כעשרים גי'גה. גם אם נעמוד ביעד הצנוע של 10% של אנרגיות מתחדשות שהוחלט עליו אתמול, נישאר עם כ-18 ג'יגה מזהמים. אמנם חיסול החשמל מסולר, ואמנם גידלו רב יותר בייצור מגז מאשר מפחם, אבל עדיין גידול כביר.
מקור האנרגיה הזול והידידותי ביותר לסביבה אינו השמש או הרוח ואף לא חום גיאוטרמיקה, מקור האנרגיה הזול והידידותי ביותר לסביבה הוא גם מקור האנרגיה הזמין ביותר: אנרגיית הביזבוז.
במשך שנים בהן השיקולים הכלכליים היו מעל לכל, צריכת האנרגייה התפתחה כבזבזנית באופן מובנה. אני לא מכיר אף הסבר אחר, למשל, לשימוש בן עשרות שנים בנורת הליבון, אותה דבר שגם אם אפשר לקרוא לו "נורה רגילה", מפיק הרבה הרבה חום ומעט אור, למעשה רק שביעית מהאנרגיה הופכת לאור. איזה בזבוז. כמו הצעדים שנוקטת הממשלה בצד של אנרגיות מתחדשות, בהם אנחנו שמים את עצמנו בחצי הדרך של המגמה בעולם, (שם קבעו יעד כפול של 20% לאנרגיות המתחדשות), גם בהתייחס לניצולה של אנרגיית הבזבוז, אנחנו עושים כמעט כלום. מישהו מוכן להזכיר לי מה הייתה עמדת הממשלה באשר לחוק ססס במבני ציבור שהעבירה השדולה הסביבתית בכנסת היוצאת.
אפשר היה למשל לחשוב על מערכת מחירים מדורגת בה מעבר לצריכה בסיסית יוכפל או ישולש מחיר החשמל. כיום, אלא אם מדובר בשכבות החלשות מחיר החשמל אינו גורם לחיסכון רב מדי בחשמל. מתי מישהו מאיתנו עשה סיבוב כיבוי האורות מטעמי חיסכון? אצלנו בבית הוא גם כלל את ההכרזה "למישהו יש כאן מנוי בחברת חשמל". מחיר מדורג היה גורם גם לעשירים שביינו. מעטים יכבו את האורות המיותרים בגלל דובי הקוטב, וגם אם עוזבים עניינים של צדק סביבתי, צריך שמחיר האנרגייה ידגדג בכיס גם אם הוא עמוק.
אפשר היה לחשוב על סיבסוד של נורות חסכוניות בחשמל. אפשר היה לחשוב על עידוד החדרת אור בסיבים אופטיים לתוך מבנים. אפשר היה לחשוב על לחייב התקנת מערכת סולרית לחימום מים לא רק במבנים שנמוכים מעשר קומות. אפשר היה לחשוב על תנאים טובים יותר למתקיני הפאנלים הסולאריים על גגות העיר והכפר, ולהציב יעד שהוא קצת יותר גבוה מזה שהציב משרד התשתיות – אלפים בודדים של מערכות בשבע השנים הקרובות. בכלל, היה אפשר חשוב על עידוד ממשי של בנייה ירוקה.
בנייה ירוקה אינה רק בנייה בבוץ וקש, בנייה ירוקה היא בין היתר אדריכלות ירוקה המתוכננת כך שהיא עושה שימוש חכם ומקומי במשאבי הסביבה, במים ובשמש, באור ובחום . עם כל הכבוד לאדריכלות הניו-יורקית, אפשר היה לחשוב למשל על איסור בניית מגדלי זכוכית שהאקלים בהם הוא אקלים של חממות. אם לא לאסור לפחות לדרוש עבור אנרגיית המיזוג שלהם מחיר הולם לעלותו השולית של החשמל.
עלותו השולית של החשמל היא אינה רק כסף, עלותו השולית של החשמל היא גם השטחים הפתוחים שהוקרבו בהחלטה אתמול. משום מה, תמיד התוכניות הלללו באות עם פטור ממכרזים בצד אחד, ועם מכרזים מאוד גדולים מצד שני. השטחים הללו, למרות היותם מדבר, אינם שממה, והטבע ישלם את שלו. בן אליעזר אמנם הנחה לשמור על הש"פ, אבל קשה לומר שההחלטה אתמול היא בשורות טובות לאקולוגיה המדברית. בחוגי שמירת הטבע כבר נערכים להגנה על האקולוגיה המדברית, וברור לכולם שהשאלה אינה האם ייפגע הטבע, אלא אילו שטחים פתוחים ייאכלו.
עלותו השולית של החשמל אינה רק הכסף, עלותו השולית של החשמל היא בעיקר הבריאות של כולנו על מחירה האנושי ומחירה הכלכלי העצום. כולנו עסוקים בילדים של אשקלון ושל באר שבע בימים אלה, אבל בעוד אנו עסוקים בנשק תלול מסלול, הם בדרך לחטוף פגיעה ישירה מתחנת הכוח הפחמית שמשרד התשתיות מסיים להעביר במוסודת התכנון. מעטים מאיתנו זוכרים בכלל שעתה הוא שלב ההתנדויות לפרויקט הזה – שטוב היה לו היה מקבל הארכה נוכח ההתרחשויות בדרום.
לא חסרות דרכים בהן ניתן להקטין את צריכת החשמל מבלי לשלם על זה בנוחות המפנקת של החיים ליד הזרם, ומבלי להיכנס מזה למשבר כלכלי עמוק. אבל הממשלה לא רוצה. הממשלה רוצה משק אנרגייה גדול יותר ויותר. לא בגלל שהיא ממשלת ימין או שמאל (כלכלי, כלכלי), וגם ביעור השחיתות לא יפתור את זה, הממשלה רוצה גדול כי היא חושבת במונחים כלכליים כמו 'צמיחה' (ובינתיים, ברמב"ם, עוד גידול ועוד גידול. גם זה ביזנס). הממשלה עוד לא הפנימה את בסיס הבסיסים של העניין הסביבתי כולו: המערכת הכלכלית מוגבלת על ידי המערכת הטבעית, והיא לא יכולה לגדול עד אין קץ. התפישה על פיה הגברת הפעילות הכלכלית היא חיובית בהגדרתה, היא לא רק אשליה מסוכנת, היא גם מיושנת.
אפשר היה, אבל אנחנו בדרך להכפלת האנרגיה בה אנו משתמשים. נוח להציג את זה כביקושים, ונוח מאוד להשתמש בערך החירות כדי להצדיק את סיפוק אותם ביקושים, אבל אפשר היה לחשוב על יעדים נמוכים בהרבה למשק האנרגיה לעשור הבא. במקום לעשות ג'ינגלים ברדיו, אפשר היה להתחיל לחסוך באמת. אם נעשה את זה, נוכל גם להציב יעד חכם יותר לעתיד של כולנו: לא להוסיף על ייצור חשמל ממקורות בלתי מתחדשים.
איכות סביבה אנרגיה ביקורת הסביבה תכנון ובניהPosted by גילי in כללי