לפני כשנה אושר סוף-סוף תעריף החשמל המיוחד לייצור חשמל ביתי בפאנלים סולאריים. עתה, כל מי שמתקין על גג ביתו מערכת פוטו-וולטאית, מקבל מחברת החשמל התחייבות לשלם עבור כל קוט"ש ירוק שהוא מייצר 1.97 שקלים במשך 20 שנה – פי 4 מהתעריף החשמל הביתי הנוכחי. כפי שהוסבר במדור בהרחבה לפני כשנתיים יחד עם חבילות המימון המיוחדות שמציעים הבנקים הגדולים (או בלעדיהן), מאפשר התמריץ להתקין מערכת שמחזירה את עלותה (כולל עלות המימון) בתוך 10 שנים או פחות, ובהמשך ליהנות מחשמל חינם לעוד עשור או שניים. רווח נקי לסביבה.
המידה בסיסית של מערכות אלה היא קילוואט מותקן, kWp. (עורכת יקרה, אולי נכריז שקוראים לזה קו"מ) שמש אין כל הזמן, ולכן ייצור החשמל הממוצע אינו קוט"ש אחד בשעה, אלא חמישית או שישית מזה. סמנכ"ל השיווק של חברת אינטרדן, גיל נזר, מסביר שהייצור השנתי של כל קילוואט מותקן בישראל הוא 1,600-1,700 קילוואט שעה חשמל, שעבורם מקבל יצרן החשמל הביתי 3,200-3,400 שקל. "מקבלים צ'קים מחברת חשמל ,זה הפטנט".
מחירן המערכות נע סביב ה-30 אלף שקל ל-kPw, והוא הולך ויורד עם גדילתן. על פי רוב לא משתלם להתקין מערכות קטנות משני kWp, והגודל המירבי המאושר להתקנה על גג ביתי הוא של 15 kWp. גודלה של מערכת ביתית בינונית בת 4 kPw הוא כ-35 מ"ר, היא עולה כ-100 אלף שקל, ומכניסה כ-13 אלף שקל בשנה.
תהליך ההתקנה, משלב הבדיקות המקדימות דרך קבלת האישורים הנדרשים מחברת החשמל ומהרשות המקומית (היתר לעבודה מצומצמת) ועד ההתקנה עצמה והחיבור לרשת, אורך כשלושה ארבעה חודשים. החברות המתקינות את המערכת מלוות את לקוחותיהן בעניינים המנהליים, ועל פי רוב הרשויות לא מערימות קשיים.
גד מירון ממושב מולדת, הראשון שחיבר את המונה המיוחד לחברת החשמל לפני כשנה, מגלה יתרון נוסף: "הדבר הכי מדהים הוא שכשאתה מייצר לבד את החשמל, הלך המחשבה מתהפך", הוא מסביר, בין היתר החליף מירון את הנורות לחסכוניות, דואג לכבות מכשירים שפועלים ללא צורך, ואף התקין בסלון הבית מערכת חיישנים שמכבה את כל המכשירים כשעוזבים את החדר ל-10 דקות. "זה מדהים אותנו. יש לך יחס אחר לחשמל, זה לא סתם משהו שיוצא מהקיר ואתה לא רואה אותו".
חשמל ביתי, בדרך לאישור התעריף המיוחד, מסע אחר נובמבר 2007
אנרגיה המדור הירוק מדריכים מסע אחרPosted by גילי in כללי