אליפות העולם בכדורגל אינה רק אירוע טלוויזיוני אדיר מימדים, אלא גם אירוע בעל השפעות מרחיקות לכת על הסביבה. מחקר שערכו ממשלות נורווגיה ודרום אפריקה, מעלה כי המונדיאל יחולל פליטת 2.7 מיליון טונות של פחמן דו חמצני – פי שמונה מהאליפות הקודמת נערכה בגרמניה.
ההבדל התהומי נובע משתי סיבות עיקריות. האחת היא המרחק הרב יותר שהקבוצות ואוהדיהן נסעו על מנת להשתתף במשחקים, והשנייה היא רשת החשמל הלא יעילה של דרום אפריקה אשר עדיין מתבססת על פחם.
הבשורות הטובות הן שכדור הארץ לא נעלם מסדר יומו של כדור הרגל: תוכנית האו"ם להגנה על הסביבה (UNEP), של ה- Global Environment Facility או GEF, ושל המשרד לענייני הסביבה של דרא"פ, השיקו עם פתיחת התחרויות יוזמה משותפת רחבת היקף ליירוק המונדיאל, ולהפחתת פליטות גזי החממה שהוא מייצר. שלושת עיקרי היוזמה הם התקנת מערכות לייצור חשמל ממקורות מתחדשים בערים בהן מתקיימים המשחקים; מסע הסברה רחב היקף במסגרתו יקבלו 100 אלף צופי התחרות את "הדרכון הירוק" חוברת הסברה בת 32 עמודים הכוללים טיפים ליירוק, ומידע אודות תיירות אחראית בכל אחת מהערים; ויוזמה לקיזוז גזי החממה שמייצרים המשחקים.
היוזמה כוללת 5 פרויקטים להפחתת גזי חממה, אשר נבחנו בקריטריונים המחמירים ביותר, מסבירים בחברת הקוטב הדרומי (South Pole Carbon Asset Management Ltd) השוויצרית, אשר נבחרה על ידי האו"ם לבצע את קיזוז הפחמן. בנוסף לפרויקט הפרדת אשפה וייצור קומפוסט אשר יביא לחיסכון בפליטת מתאן, גז חממה הנחשב מזיק יותר מדו תחמוצת הפחמן, יופנו כספי קיזוז הפחמן לפרויקטים של תנורי בישול סולאריים, תאורת LED חסכונית, אנרגיית רוח, וחינוך להבערה נכונה יותר של מדורות פחם מקומיות.
כמחצית מנבחרות הכדורגל שמשתתפות בתחרות, הצטרפו לקיזוז פליטות גזי החממה שהן מייצרות. החברה השוויצרית מציינת עוד כי חברת פומה החליטה לממן את קיזוז הפחמן של 18 הנבחרות אשר היא נותנת החסות שלהן.
תשע נבחרות אף בחרו במדי משחק המיוצרים בטייוואן בתהליך ירוק. יותר מ-13 מיליון בקבוקים ממוחזרים שיהפכו למדים בהם יופיעו הנבחרות עצמן ולאלה שיימכרו לאוהדים.
קישורים
http://www.thegef.org/gef/
http://www.southpolecarbon.com/
http://www.taiwanembassy.org/US/CHI/ct.asp?xItem=145672&ctNode=2947&mp=62
איכות סביבה אנרגיה המדור הירוק התחממות גלובלית מגזין מסע אחר מסע אחרPosted by גילי in כללי