דלג לתוכן.

לא בלוג
ניווט:
5 ינואר, 2011

סקירת חאנים בערבה

התיירות המדברית יודעת עדנה בשנים האחרונות. בין התרמילאים שהולכים את שביל ישראל וישנים בשטח, לבין הצימרים המפנקים, הספא והיוגה, צצה לה תיירות אחרת, מקומית, מאולתרת משהו, שמאפשרת את דרך הביניים: להיות קרוב יותר לטבע – אבל מוגן, להינות מישיבה סביב המדורה – אבל להיכנס לשק השינה אחרי מקלחת חמה. השם שזוכים לו אותם מקומות אירוח הוא חאן.

החאן, במקורו, הוא אכסניה לנוסעי שיירות בה ניתן היה לעצור, ולזכות לא רק בביטחון אישי אלא גם לאכול, לישון ולהתרחץ, וגם לתדלק את בהמות המשא. חאן הוא גם צורת מבנה, מרובע על פי רוב, בעל שתי קומות סביב חצר מרכזית. אף כי מי שמחליף את החאנים היום הן תחנות הדלק המורחבות, לא מעט מקומות לינה מתרפקים על החאנים הקדומים.

חאן שחרות, אולי החאן הראשון בארץ, הוקם כבר בסוף שנות ה-80 בתחילה כאוהל בדואי ששימש ללינה וכמקום להצטיידות, ולאחר מכן צמח מהאוהל מבנה. "השימוש במילה חאן", מספרת עינת הנגבי, אשר הקימה את חאן שחרות עם בן זוגה, "היה בגלל האסוציאציה לחאנים הנבטיים. היינו קשורים לכל הסיפור הזה, וגם בטיולים ניסינו לשחזר את המסעות ההם. חיינו את כל הנושא הזה של דרכי הבשמים. והיה מאוד טבעי לקרוא לו חאן".

מאז צצו חאנים רבים ברחבי המדבר, חלק ניכר מהם בערבה, המציעים לינה באוהלי אירוח ושאר שירותים, וגובים מחיר לאדם – ולא לחדר או אוהל. "זה גם עניין תקציבי", אומר בועז עוז, הבעלים של מתחם האירוח 'שבילים במדבר'. "אבל יש משהו בפנטזיה המדברית של מזרון מחצלת וכוס תה". חווית היחד עושה טוב,הוא אומר, ומזכיר עובדה קיומית חשובה: "אם הנשים קיבלו מקלחת חמה ושירותים נקיים, הגברים והילדים יהיו מבסוטים". בכל החאנים שלהלן שירותים ומקלחות חמות. המידע נמסר ברובו על ידי האתרים והוא באחריותם.

דרך הבשמים

אחד החאנים הראשונים והמוכרים בערבה הוא חאן דרך הבשמים שמאחורי מושב צופר. החאן, שהתחיל את דרכו לפני כעשור כמוקד של טיולי חמורים, פועל בהשראת דרך הבשמים העוברת בסמוך. "קראנו לזה חאן בגלל הקרבה לדרך הבשמים, שם היו חאנים אמיתיים", אומרת נטע רבינס, "משהו עם סוג השירות וקבלת האנשים הולך לפני מסורת נבטית ובדואית של הכנסת אורחים". במקום מטבח מאובזר לשימוש האורחים, פינות מנגל, מדורה, ונביעה טבעית של מים תרמיים למבקשים לטבול.

שם: חאן דרך הבשמים
סוג: לינה על מזרונים ומחצלות ב-3 אוהלי אירוח או בחושות
מצעים: להביא
מחיר: כ-80 למבוגר, 50 שקל לילד. עם 2 ארוחות בשריות 190, 130
מקום: מאחורי מושב צופר, כשני קילומטרים מהכביש.
טלפון: 052-3666476,
אתר אינטרנט: http://www.spiceroute.co.il/

שבילים במדבר

"הרעיון היה ליצור מקום שמרכז מטיילים, שלא יהיה סתם צימר" ,מספר בועז עוז, שמפעיל את 'שבילים במדבר' מזה 14 שנה, "יצרנו מוצר שהוא תקדימי בארץ, גם עם חאן וגם עם יחידות אירוח". אף כי המתחם שוכן בתוך מושב חצבה (ולכם אין מדורות), הסגנון שלו הוא מאוד מדברי, עם ריהוט מסיני, ואותם שטיחים מפוספסים. הסוכה המרכזית הגדולה גם משמשת כחצר הפנימית של החאן, וקומקומי הקפה והתה המחכים תמיד לכל מי שמגיע, מזכירים שמדובר באירוח מדברי. במקום מרחב פנימי גדול מאוד, שפזורים בו גם בר, ופינת מידע למטיילים, שולחנות משחק (פינג פונג וכאלה). יש אפשרות לארוחת ערב וארוחת בוקר, ומטבח מאובזר לשימוש האורחים.

שם: שבילים במדבר
סוג: חדרי אירוח, סוכות לינה צמודות שירותים ומקלחת.
מצעים: להביא או בתשלום נוסף של 30 שקלים לאדם (לכל הלילות)
מחיר: 100 שקלים למבוגר, 80 לילד.
מקום: בתוך מושב חצבה
טלפון: 052-3665927, 08-6581829
אתר אינטרנט: www.shvilimbamidbar.com

מי שלא רוצה לוותר על ריח המדורה, יכול לבחור גם בראס השיטה, אותה מגדיר עוז "המרפסת המדברית" של שבילים במדבר, "סיני בלי ים".

סוג: חושות ואוהלים גדולים
מצעים: להביא או בתשלום נוסף של 30 שקלים לאדם (לכל הלילות)
מחיר: 80 שקלים למבוגר, 60 לילד
מקום: על שפת נחל גידרון. הכניסה מבית ספר שדה חצבה.
טלפון: 052-3665927, 08-6581829
אתר אינטרנט: www.shvilimbamidbar.com

גמלייה

הגמלייה אשר מול מרכז ספיר ידועה אמנם בעיקר כמסעדה, אך בשנתיים האחרונות מציע המקום גם אוהלי אירוח (וקמפינג). ציון סוויסה, הבעלים, החל לעבוד כאן עוד בימים שפעל כאן מיזם הגמלידה (בדיוק מה שזה נשמע, חוות גמלים שייצר גלידה מחוות נאקות), ועם סגירת החווה החל להפעיל את המקום בתחילה כבית קפה- מסעדה. עם הזמן נשמטה ה-דל"ת מהשם.

לפני הרבה שנים זה היה שטח ניסיוני של קק"ל, מספר סוויסה, ולכן מתאפיין המתחם הזרוק משהו, בעצים הנותנים צל רב יחסית לפינות הזולה. לאורחים עמדת קפה, מקרר, עמדת שטיפת כלים, עמדת מנגל, מיזרונים, פינות ישיבה ואזור למדורה.

שם
סוג : אוהלי אירוח.
מצעים: להביא
מחיר: 75 שקלים למבוגר, 35 לילד (3-12); בשבתות וחגים 85, 45
מקום: על כביש 90, הק"מ ה-137 מול אגם ספיר
טלפון: לפרטים: 052-3666240, 052-8612611
אתר אינטרנט: http://www.gamlia.co.il

חוות האנטילופות

עסק הליבה בחוות האנטילופות הוא גידול חיות ספארי: החזקה והשבה של חיות לטבע. מטרת האירוח היא "להתפרנס ולהחזיק את הגן-חיות", כפי שמגיד זאת יוסי בן. בחווה עוסקים בהשבה של חתול חולות שנכחד מהערבה, ועתה מנסים להביא נקבת ערוד לזכר שכבר חי כאן.על הג'ירפות מדברים כאן בערך מאז שנפתח המקום לקהל לפני כ-6 שנים, ולדברי בן הו יגיעו במאי הקרוב. באוהלים ובסככות המחוממות תמצאו גם מקרר קטן, ובחוץ פינת מדורה ופינת מנגל. במתחם גם שתי בריכות מי גופרית חמימות.

בחווה מעל ל- מעל 50 סוגים של צבאים אפריקאים, אנטילופות וזברות. וגם "תיבת נוח", מבנה בו מגוון נוסף של בעלי חיים בהם בעלי חיים נדירים, וגם חדר גידול סרטנים אוסטרליים כחולים המשמשים להפקת סידן לסובלים מבריחת סידן.

שם: חוות האנטילופות
סוג: בקתות אירוח (צימרים), סככות סגורות ומחוממות.
מצעים: יש מזרונים ומחצלות, ניתן לקבל מצעים בתשלום נוסף של 30 שקלים.
מחיר: 70 לאדם מגיל 3, כולל את מחיר הכניסה לחווה (25 שקלים לאדם)
מקום: הקילומטר ה-133, שני קילומטרים מצפון לצופר. פנימה מהכביש.
טלפון: 052-3666041
אתר אינטרנט: http://www.afrika.co.il

חאן אבירן

שולי ועמוס אבירן ממושב פארן הם מדריכי טיולים. את חאן אבירן הקימו ב-2001 מתוך הרעיון לנסות ולשחזר את מה שעשו הנבטים: להציע שירותי דרך, מסעדה, לינה, וביטחון. "הקונספט היה ונשאר בסיס יציאה לטיולים" אומרת אבירן. אף כי התכנון היה להציע שבוע מדברי לתיירות מחו"ל, מצאו עצמם בני הזוג מארחים בעיקר מטיילים ישראלים, רוכבי אופניים, שביליסטים. הם גם עוזרים בתכנון הטיול, ובלוגיסטיקה. אבירן מספרת כי במקום נוצרת דינמיקה טובה בין קבוצות המטיילים, "יובים בערב בג'קוזי, מדברים על הטיולים, ומחליפים חוויות".

בחאן, שבנוי סביב מדשאה גדולה, גם צימרים, חדר אוכל קטן המציע ארוחות, מטבח לבישול עצמי, חדר קירור, מנגלים, מתקן לפיתות, פינת מדורה, ערסלים.

שם: חאן אבירן
סוג: בקתות וחרדי אירוח
מצעים: בבקתות מקבלים מזרונים עם סדינים וכריות. להביא מגבות ומשהו להתכסות
מחיר: בבקתה 100 ש"ח מגיל 12, 75 ש"ח עד גיל 12. עד שנתיים ללא תשלום (כיום)
מקום: בתוך מושב פארן.
טלפון: 052-3868938
אתר אינטרנט: www.han-aviran.co.il

חניון יעלים

חניון יעלים שליד יטבתה, מציע גם הוא פיתרון זול למי שלא חייב צימר או חדר מלון, אבל חייב שירותים ומקלחות. אוהלי לינה על גבי מזרונים ומחצלות, אוהל אירוח מרכזי ואוהלי לינה. שירותים ומקלחות מקרר. החניון המלין עד 500 איש (בעיקר טיולי בית ספר) היה בעבר כפר נופש, יש בו אמנם מתקני כדורעף כדורסל וכדורגל, אך נוכח הבריכות ומגלשות מים שיצאו משימוש התחושה הבולטת העולה ממנו היא תחושת העזובה.

ביעלים גם מבנים פשוטים עם מקלחת ושירותים צמודים, מקרר, מזגן, ומצעים המשמשים בדרך כלל את המורים ("לא מפנק, אבל נוח נקי ומסודר". 300 שקל ללילה ל-4 מיטות).

שם : חניון יעלים
סוג: אוהלי אירוח
מצעים: להביא
מחיר: 50 שקל למבוגר, 45 לילד.
מקום: על הכביש הראשי מול יטבתה
טלפון: 08-6330399
אתר אינטרנט: אין

פארק תמנע

למרות שמבנה "החאן" הסמוך לאגם המלאכותי בפארק תמנע הוא מסעדה דווקא (שגם היא עומדת על מקום שנבנה בתחילה כאוהל בדואי), אפשר ללון באוהלי האירוח הסמוכים. מבני האוהלים הענקיים (כן, הסתירה ברורה) משמשים ל-20 אלף לינות של בני נוער המגיעים לכאן בשנה על פי רוב בטיולי בית ספר. מכיוון שיש בנוסף לשלם גם דמי כניסה חד פעמיים לפארק, "לינת השטח" בתמנע היא אפשרות הלינה הזולה בערבה.

מנהלת הפארק, חגית גל, מציינת כי בנוסף לביקור במכרות הנחושת העתיקים בעולם (עם אפשרות לזחול בפירי הנחושת) ובעמודי שלמה, מדובר בפארק ענק שאפשר לטייל בו בלי סוף: 66 אלף מ"ר בהם 25 מסלולי טיול מכל דרגות הקושי. הפארק נמצא בתנופת פיתוח, עתה מתוכננים מסלולי אופניים (יש אופניים להשכרה), ובאיזור האגם מתוכננת נטיעת 400 עצים (דקלים, ינבוטים, ועצים מושכי ציפורים) שתייצר צל טבעי במתחם. גם את חדרי האירוח המשמשים את המורים (לא באמת חשבתם שאפשר להלין מורה באוהל) יפתחו בקרוב ללינת משפחות.

המקום מציע למעוניינים בכל גם להקים אוהל קמפינג פרטי, יש אפשרות לארוחות בוקר. במחיר הכניסה כלולה גם פעילות מילוי בקבוקי חול צבעוני, וסירות פדלים. למרות החיסרון הבולט שבמרחק הגדול בין האוהלים לשירותים ולמקלחות, תמנע הוא בהחלט מקום ששווה לחשוב עליו לא רק כעל תחנה בדרך לאילת אלא על יעד לביקור משפחתי בן יומיים שלושה המשלב פעילויות וטיולים.

שם: לינת שטח פארק תמנע
סוג: לינה באוהלי אירוח, גם קמפינג.
מצעים: יש מזרונים ומחצלות
מחיר: 40 שקלים לינה, מותנה בכרטיס כניסה (44 שקלים למבוגר, 39 לילד).
מקום: ליד האגם בפארק תמנע
טלפון: 08-6316756
אתר אינטרנט: http://www.parktimna.co.il

יש חאנים מתוחכמים ונעימים יותר, ויש כאלה שרק מציעים מקום מוגן לשים את הראש בסוף יום טיול, אבל חאן אחד הולך להיות הדבר הכי דומה לחאן של פעם – החאן שנבנה לצד האורווה של קיבוץ יטבתה.

ביטבתה מקיימים טיולי סוסים לרוכבים מקצועיים בעלי ניסיון. שי חן מיטבתה מסביר שהאופי הטופוגרפי של האיזור – מדרגות סלע, מעלות וירידות חדות – מצריך ידע ברכיבה. לקבוצות אלה בונים חאן קטן (60 מ"ר) בו יוכלו הרוכבים ללון במקום מחומם ולקבל חימום ארוחות חמות. למרות שלא מדובר בבנייה אקולוגית בהגדרתה, המבנה יהיה בנוי מעץ, כפות תמרים ואדמה. "זו השיטה הכי זולה פה", מסביר חן. החאן, שצפוי להיפתח תוך חודשים אחדים יציע, כמו בימי קדם, לא רק שירותים לרוכבים אלא גם שירותים לסוסים: תא עם אוכל ומים. "זה מה שסוס צריך". 054-9797925.

הפופולאריות של אוהלי האירוח המדבריים למיניהם רק גוברת, בחגים קשה למצוא בהם מקום, מחירי הלינה רק עולים בשנים האחרונות, ונדמה כי פריחת החאנים במדבר היא לא טרנד חולף.

Posted by גילי in כללי

אין תגובות »

פוסט זה פורסם ב- יום רביעי, 5 ינואר, 2011 בשעה 7:41 בנושא: כללי. ניתן לראות תגובות של גולשים בעזרת רסס 2.0 תגובות. ניתן להגיב, או לעשות טרקבק מהאתר שלך.

השארת תגובה

XHTML: ניתן להשתמש בתגיות הבאות: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>